Příspěvky na brýle a brýlová skla od pojišťoven

Protože se stále setkáváme s dotazy ohledně předpisů na brýle, přidáváme aktuální informace o tom, jak to nyní s příspěvky od pojišťoven je a kdo má na ně nárok.

Příspěvky na brýle a brýlová skla byly po dlouhou dobu dostupné pro většinu nositelů brýlí. Před 1. 8. 2019 měl nárok na příspěvek každý, komu oční lékař brýle předepsal. U většiny pacientů se však jednalo o symbolický 150korunový příspěvek na obrubu a 51korunovou úhradu na jedno sklo, a to jedenkrát za 3 roky.

Proč došlo ke změnám?

V důsledku změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho Přílohy č. 3 – Kategorizace zdravotnických prostředků předepisovaných na poukaz, došlo ke změně.
Od 1. 8. 2019 je u pojištěnců nad 15 let zrušena úhrada brýlových obrub a úhrada běžných brýlových čoček pro korekci oční vady menší než 10 dioptrií (sférických a tórických čoček a plastových sférických čoček). Úhrady z veřejného zdravotního pojištění jsou nadále stanoveny u brýlových obrub a čoček pro děti dle zákonem stanovených podmínek.


Na co zdravotní pojišťovny přispívají?

Dětem jsou hrazeny tvrzené silikátové (skleněné) brýlové čočky: sférické dětem do 5 let včetně (1 pár za rok), tórické pak dětem do 5 let včetně v množství 3 páry za rok a dětem od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok.

Lentikulární čočky (pro vysoké hodnoty dioptrií) jsou hrazeny pojištěncům s oční vadou nad 10 dioptrií, a to dětem do 5 let věku včetně 3 páry za rok, od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok, nad 15 let (tedy i dospělým pojištěncům) pak je hrazen 1 pár za 3 roky.
Plastové brýlové čočky jsou při oční vadě nad 3 dioptrie hrazeny dětem do 5 let včetně (sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok) a dětem do 14 let včetně 1 pár za rok, pojištěncům nad 15 let pak jen brýlové čočky plastové tórické při vadě nad 10 dioptrií (1 pár za 3 roky).

Prizmatické čočky jsou od 1. 8. 2019 hrazeny obdobně jako dosud pro korekci diplopie (dvojitého vidění) či strabismu (šilhání), a to dětem do 5 let včetně 3 páry za rok, od 5 do 14 let včetně 1 pár za rok, pojištěncům od 15 let 1 pár za 3 roky.

Bifokální brýlové čočky mají stanovenou úhradu pro pojištěnce do 17 let včetně, kteří mají sníženou možnost výměny brýlí, strabismus či afakii (stav, kdy v oku chybí čočka v důsledku úrazu, operace apod.).

Vysokoindexové čočky (ztenčené) mohou být hrazeny jen se souhlasem revizního lékaře, a to u pojištěnců s krátkozrakostí nad 10 dioptrií či poruchami centrálního zorného pole.

Brýlové obruby mají stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění u dětí – do 5 let včetně 3 ks za rok, od 6 do 14 let včetně 1 ks za rok (hodnota příspěvku -- úhradového limitu -- je 300,15 Kč na obrubu).

Kontaktní čočky měkké jsou hrazeny v případě oční vady nad 10 dioptrií, u dioptrického rozdílu mezi pravým a levým okem 3 dioptrie a více.

Příloha č. 3 zmíněného zákona stanoví nejen, které zdravotnické prostředky mají stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění a za jakých podmínek, ale i úhradové limity – např. na brýlové obruby je stanoven úhradový limit 300,15 Kč (261 Kč bez DPH) za kus. Zbývající částku do plné ceny si musí pojištěnec zaplatit stejně jako dříve.

Jak dlouho předpis na brýle platí?

Pozor! S účinností od 26. 5. 2021 platí poukazy na brýle od lékaře POUZE 1 MĚSÍC (30 dní) od data vystavení.  Poukazy vystavené do 25. 5. 2021 lze uplatnit dle původní legislativní úpravy do 90 dnů od jejich vystavení. Více v aktualitě zde.

Nemáte na příspěvek nárok?

Pokud nespadáte ani do jedné kategorie a na příspěvek nárok nyní nemáte, nezoufejte. Stále pro vás držíme výhodné ceny, věrnostní zákaznické slevy, akční nabídky a nabízíme také možnost uhradit brýle benefitními šeky a kartami. Můžete si také pořídit brýle na splátky.

poukaz na brýle předpis

Zdroj:

Web VZP

https://bit.ly/2Z5Jy6h

Platnost poukazu na brýle

Informace k dárkovým poukazům Dostali jste ten nejpraktičtější dárek? Poukázku k nákupu k nám do Očního Studia Aleše Žejdla? Perfektní. Zrak je náš nejdůležitější smysl a do...

Více informací

Příspěvky na brýle a brýlová skla od pojišťoven

Protože se stále setkáváme s dotazy ohledně předpisů na brýle, přidáváme aktuální informace o tom, jak to nyní s příspěvky od pojišťoven je a kdo má na ně nárok. Příspěvky na...

Více informací

Rouška a mlžení brýlí

Nutnost každodenně nosit roušku přinesla nám, obrýlencům nečekaný problém. Při delším použití se mnohým z nás mlží brýlová skla, což vylučuje bezpečné použití...

Více informací

Jak se vyrábí brýle?

Brýle jsou jednou z prvních věcí, které si na nás okolí všimne. Kvalitní brýle udělají parádu nejen jednu sezonu, ale vypadají dobře i po letech. Za nadčasovým vzhledem stojí týmy...

Více informací

Make-up pod výrazné brýle

Nosíte výrazné brýle a rády byste zdůraznily své oči? Nebo jen máte pocit, že to chce trošku změnu? Přečtěte si v našem článku, jak doplnit brýle tím správným...

Více informací

O Pomáháme s Alešem Žejdlem

Oční Studio Aleše Žejdla má za sebou již druhý ročník projektu Pomáháme. Chcete se o projektu dozvědět více? Zajímá vás, proč projekt vznikl, kolik dětí se do něj letos přihlásilo a kam by měl...

Více informací

Jak se nalíčit pod nenápadné brýle

Naučte se, jak zdůraznit vaši krásu pomocí nenápadných brýlí a správného líčení. Vše si žádá své, a tedy i nenápadné brýle vyžadují svůj styl make-upu. V...

Více informací

Další aktuality